Information

Supersikker autostol dumper test på grund af farlig kemi

9. november 2013

Aton_3_792901a

Bare fordi en autostol er sikker, er det ikke ensbetydende med, at den er fri for farlig kemi.

Det viser en ny test af 15 autostole, som FDM (Forenede Danske Motorejere) har foretaget i samarbejde med de andre europæiske bilklubber.

Flere af selv de bedste stole har problemer med for højt indhold af skadelige stoffer.

Cybex Aton 3 dumper
Det er ærgerligt og ikke godt nok, mener FDM.

»Det er naturligvis ikke godt nok, at producenterne ikke har bedre styr på, hvilke stoffer der havner i deres stole. Samtidig er det ærgerligt, for flere af autostolene klarer sig ellers til topkarakterer og er endog meget sikre stole«, siger bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen fra FDM i en pressemeddelelse.

»Men det er klart, at fund af skadelige stoffer skæmmer det samlede resultat og bekymrer forbrugerne. Derfor bør producenterne hurtigst muligt tage hånd om problemerne, så man som forbruger kan få en sikker autostol uden farlige stoffer«.

En af de autostole, der falder på fund af farlige stoffer, er Cybex Aton 3, der ellers klarer testen som alletiders mest sikre autostol i sin klasse.

Fund af det kræftfremkaldende stof naftalin i stolens betræk betyder dog, at FDM foreløbig har valgt ikke at forhandle den, men i stedet fastholder sidste års testvinder, Cybex Aton 2, i sortimentet til de helt små børn i vægtklassen op til 13 kg (0 til 18 måneder).

Siden man i 2011 også begyndte at teste for skadelige stoffer i de dele af autostolen, barnet er i kontakt med, er der ellers sket et fald i fundene af den uønskede kemi.

De 15 autostole er testet på samme måde som i tidligere test. Man kan derfor sammenligne resultaterne med tidligere test – når det gælder skadelige stoffer dog først i test fra 2011.

»Står man og skal til at købe autostol, anbefaler FDM dog, at man gør det, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion, ligesom man også bør prøve at montere stolen i bilen inden køb for at se, om den passer«, siger bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen fra FDM i en pressemeddelelse.

FDM anbefaler desuden, at man går efter en isofix-monteret model, hvis man har mulighed for det, da vi ved, de mindsker risikoen for fejlmontering.

»Når det handler om sikkerhed, skal man ikke gå på kompromis«, siger Søren W. Rasmussen.

Testens samlede vinder er Cybex Juno 2-Fix, som er til børn på 9-18 kg (op til 4 år).

Artikel lånt her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Highslide for Wordpress Plugin