Beklædning Information Økologi

uld er ikke bare uld

1. oktober 2014

1280px-Royal_Winter_Fair_Wool_2 copy

Jeg har siden børnene var helt små brugt uld til børnene i de kolde måneder. Efterhånden er det blevet en nødvendighed og et materiale jeg nødig vil undgå. Med tiden er jeg blevet klogere på det og at uld ikke bare er uld. Selvom der står 100% uld i tøjet er der stor forskel på ubehandlet og behandlet uld (bl.a. det man kalder superwash)

Den ubehandlet uld har mange gode egenskaber, fx:

 • Absorbere den fugten så huden altid føles tøj (hvilket er en fordel hvis man har et varmt barn)
 • Den kan suge op til 40 gange sin egen vægt i fugt, uden at hverken barnet eller tøjet føles vådt.
 • Pga. lanolinen er ulden selvrensende, det skal derfor ofte bare luftes.

Den ubehandlet uld bliver bl.a. certificeret med: Demeter, KbT eller GOTS, som udover at sikre et rent produkt også sikre ordentlige forhold for både dyr og mennesker bag produktionen.

Når man behandler uld, så bliver den naturlige struktur i fibrene ødelagt i et syrebad baseret på klor og efterfølgende behandlet med plast (polymer, harpiks, polyamid eller nylon) bagefter. På den måde kan det tåle at blive vasket i maskinen.

Ideen ved at bruge uld er selvfølgelig at få alle de gode egenskaber, de forsvinder desværre bare allesammen når ulden bliver behandlet, og det samme gør meningen ved at bruge uld. Da den er belagt med plastik kan man ikke længere betragte det som et naturligt materiale men mere som syntestiske fibre (som fx akryl og polyester) derfor bliver barnet mere koldt og klamt ved at have den ubehandlet uld på.

Nogle mener at uld kan kradse, men i dag er der heldigvis så mange forskellige former for uld; merino uld, alpaka, lama, kashmir osv. som alle er helt utrolig bløde. Hvis det stadig ikke er nok så kan uld/silke blandingen også være en løsning, da silken har de samme egenskaber som ulden.

Jeg vil over den næste tid vise flere forskellige mærker, alle som bruger ubehandlet uld – og som er über lækre!

.. Dog er jeg lige blevet bekendt med en ny metode inden for GOTS certificeringen, som gør det muligt at man kan vaske ulden i maskinen. Mere om det i et andet indlæg i løbet af ugen.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Stephanie 2. oktober 2014 at 13:25

  Endnu en uld elsker :) Vi er også StorfaNs herhjemme (som du måske Har luret på instagram @stephi_pigen).

  Jeg er spændt på om du vil skrive om mærker jeg ikke kender, det er aLtid lækkert med ny inspiration.

  • Reply Louise 2. oktober 2014 at 15:20

   Ja uld er virkelig fantastisk! og ja, jeg har og luret at vi har samme smag – især når det kommer til uld ;) Jeg kommer til at vise forskellige mærker, men mon ikke du kender til de fleste i forvejen? :) Om ikke andet håber jeg på at kunne komme med lidt inspiration :)

  Leave a Reply

  Highslide for Wordpress Plugin