Beklædning Økologi

GOTS certificeret uld fra Freds World

9. oktober 2014

IMG_9177 2-Recovered

Flere af jer har måske allerede set nyhederne fra Freds World i uld. Som sagt er vi rigtigt glade for både uld og Freds World derfor vil jeg også lige vise jer en af deres nye dragter i uld.

Som lovet ville jeg fortælle mere om GOTS certificeret uld som kan tåle at komme i maskinen. Man må ikke Superwashe under GOTS certificeringen med Freds World har valgt at bruge en metode kaldet EXP (ex-pollution) som man må benytte under GOTS certificeringen. Det vil sige at de har brugt en mild kemisk behandling som er klor- og AOX fri. Den fjerner en del af skællene på ulden, og derved forsvinder en del af den isolerende effekt, da det er skællene der gør ulden vandtæt (til en vis grad) og samtidig åndbar. Ulden har dog stadig større isolerende effekt end mange andre kvaliteter og derudover er den selvfølgelig varm.

IMG_9173

Behandlingen har en nogle fordele. For det første gør den ulden mere tilgængelig for den travle familie som gerne vil have vasket tøjet og ikke har tid til håndvask. De kan stadig vælge naturlige fibre frem for kemiske. Derudover er der hensyn til allergi som fx allergiske reaktioner over for uld (så som husstøvmideallergi)

Selve GOTS certificeret betyder selvfølgelig at der stilles krav til hvilket foder fårene har fået, og hvordan de behandles. De skal bl.a. ud i det frit dele af året, og man må ikke udsætte dem for mulsing (hvor avlerne klipper stykker af kød af bagdelen på fårene for at fjerne mider) Derudover er der selvfølgelig – som ved bomuld – en række krav til behandlingen, farvningen og prints.

IMG_9175 2

Om man er til det ene eller andet det er jo en smags sag. Nogle af uldens egenskaberne bliver skiftet ud med et mere tilgængeligt produkt. Jeg synes det er dejligt at man, som forbruger, har muligheden for at vælge et lækkert økologisk produkt, som ikke kræver helt det samme som de ellers så ‘hardcore’ mærker, inden for økologisk certificeret uld, normalt gør. Jeg kan godt mærke at alle uldens egenskaber ikke er der, ifht. fx Engel som er i ubehandlet uld. Men det både kan og skal, man heller ikke sammenligne, da det er to forskellige produkter.

Herhjemme har vores købsvaner ifht. uld muligvis ændret sig. Jeg elsker økologisk ubehandlet uld – som fx Engel, men jeg kan helt sikkert også se fordelene ved fx Freds Worlds uld – det er bare lidt nemmere. Så vi kommer nok til at have begge dele i fremtiden.

IMG_9179

Jeg synes at dragten er helt perfekt som natdragt. Den er ganske er let, elastisk og kradser på ingen måde. Derudover er har den en dejlig stor kant i både arme og ben, som går at den faktisk kan gå over to str. Den vi har i er en str. 80, men den passe faktisk bedre Albert (som er i str. 86/92) Jeg ved ikke om det bare er denne dragt, eller det er alt deres uld, som er lidt større end normalt.

Jeg synes dette sæt nattøj kunne være skønt til Luna og denne body med bukser til Malthe. Hvis vi når at få det inden sæsonen for uld er forbi, så skal jeg nok lige give en tilbagemelding på om det også er større end normalt, i størrelsen.

IMG_9181 2

Alt deres uld kommer i to forskellige designs og i mange forskellige styles. Det kan derfor let bruge til at have indenunder overtøjet eller som vi bruger dragten, som nattøj til de kolde nætter. Af heldragterne, er der tre forskellige modeller, til hvert køn. To med fødder, to med knapper i benene og to uden knapper i benene (som er den vi har)

IMG_9178 2

I dagene efter Alberts operation, boede han nærmest i den, idet den har dejlig lun er nem at tage af og på – og vigtigst af alt, ikke strammede i ‘ble-området’ som I kan se her, så havde han den faktisk også på da vi var på tur i Randers Regnskov. Jeg var lidt i tvivl om den var for meget ‘natdragt agtigt’ til at han kunne have den på andre steder end uden for hjemmet, men vi blev enige om at så længe Albert var tilpas i den, så var det helt okay. Han havde trods alt lige været igennem en operation.

IMG_9138

IMG_9149

Bemærk lige hvor kære de er! Luna kunne godt se at Albert synes rutsjebanen var lidt vild, så hun kom selv hen og spurgte “vil du ikke holde mig i hånden, Albert?”

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jill 9. oktober 2014 at 20:45

  Hej louise!
  Herhjemme har vi en del uld fra freds world Og vi bruger det altid som nattøj. Tak for uddyBet forklaring om Gots uld som kan maskinvaskes – jeg BlEv helt sikkert klogere!

  Fw er generelt større i størrelsen sYnes jeg og det gælder også ulden. Men Det er jo fint, når man bare er klar OVER DET :-)

  Vh en fw-fan

  • Reply Louise 9. oktober 2014 at 21:15

   Dejligt at du kunne bruge informationer omkring deres uld og at det kan vaskes i maskinen :) Jeg synes også at fw generelt er stor, men denne dragt er ekstra stor. Jeg prøvede at sammenligne den med en af deres bomuldsdragter (i samme str.) og ulddragten var ca. 5 cm. længere i både arme og ben – måske det er gældende for alt deres uld? eller bare denne model?

  Leave a Reply

  Highslide for Wordpress Plugin